sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Nakuja naisia


Kaikki lampaat ovat vihdoista viimein keritty, ja lampolassa on solakoita nakuja naisia. Pässit pääsivät villoistaan jo kuukausi sitten. Piti jatkaa samaa huumaa uuhien kanssa, mutta niinpä vain aika vierähti luvattoman pitkälle. Lammashan kyllä kasvattaa parissa viikossa lämmittävää alusvillaa, mutta silti olisin kyllä mielelläni saanut nekin kerittyä jo kuukausi sitten.

Viime syksynähän meillä jäi osa lampaista keritsemättä vallan kokonaan. Silloin oli pieni poika tullut juuri taloon, ja yhtäkkiä havahduin tilanteeseen, että kaikkia lampaita ei tosiaankaan ole keritty. Oli jo talvi, ja ilman kylmenivät, joten en sitten kerinyt niitä ollenkaan. Se oli virhe.
Kevään kerinnöissä näillä lampailla oli mielettömän huopunut, huono villa, ei puhettakaan että sitä olisi voinut käyttää käsitöihin. Olin myös huomaavinani, että nämä kerimättä jääneet yksilöt palelivat kunnon pakkasilla, toisin kuin syksyllä kerityt kaverinsa. Olisiko niin, että lammas kasvattaa syksyllä kerinnän jälkeen tiheämpää villaa talvea varten, vähän kuin koira kasvattaa talvikarvan? Eikä se huopunut osin laatoittunut villa kyllä muutenkaan ole mitään parasta lämmittäjää (verrattuna ilmavaan hienoon villaan).
Eli vahingosta viisastuneena en edes ajatellut jättää keritsemättä uuhia. Huolimatta siitä, että kerintä venyi näinkin pitkälle. Täytyy nyt sitten vain toivoa oikein kovasti, ettei tule pakkasia. Ja jos nyt kumminkin tulee, täytyy ottaa se huomioon ruuan määrässä ja laadussa, sekä kuivittamisessa. Upotkoon rouvat kunnon olkikasaan lämpimikseen.
Nyt onkin sitten taas iso läjä villaa käsiteltävänä. Ei liene vapaa-ajan ongelmia tiedossa vieläkään...

Karitsanlihat menivät oikeastaan käsistä. Osa halukkaista taisi jäädä ilmankin. Emme sen kummemmin missään niistä ilmoitelleet, puskaradion kautta lähinnä. Ja heti saimme varauksen pääsiäistä varten kasvamassa olevasta karitsasta (meillä ei ole kuin 5 kpl karitsoja kasvamassa pääsiäistä varten. eka kerta kun kokeilemme sisäkasvatusta, emme olleet varmoja tilojen riittävyydestä, joten emme uskaltaneet astuttaa enempää uuhia).

Taljat vein pojan kanssa Lavialle Rantasen Nahkamuokkaamoon. Lupasivat, että ne ovat valmiit 2-3 kuukauden kuluttua. En malttaisi odottaa! Myyntin laitetaan ne, mitkä raskitaan... Eli ainakin yksi iso aikuisen lampaan harmaa talja pitkällä villalla, muutama karitsan eriasteisen harmaa talja niin ikään pitkällä villalla, ja ehkä yks lyhytvillainen harmaa-musta karitsantalja on tulossa myyntiin.  Hinta pyörii siinä 80-100 euron paikkeilla karitsan taljasta, aikuisen lampaan talja tullee olemaan 120€. Hinta voi elää vielä, riippuu siitä minkälainen lasku tulee muokkaamolta.

Kanat viettävät yhä sulkasatoaan. Kanalaan on jo lisätty valaistusta aika roimastikin, mutta edelleen siellä on vain pari rouvaa, jotka pyöräyttävät munan meidän iloksemme. Toivon kovasti, että tahti siitä alkaa pikkuhiljaa kiihtymään. Vakituiset "muna-asiakkaamme" ovat kärsivällisesti odottaneet pienkanalan maukkaita munia jo kuukausi kaupalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti