torstai 6. kesäkuuta 2013

Vieroitetut

Pieni lampurimies ja pienet pässimiehet.

Ensimmäiset pässipojat on nyt sitten vierotettu. Kaikki ei sujunut niin kuin oli suunniteltu, tai edes niin kuin aikaisempina kesinä, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Tällä erää...
Tarkoituksena oli ottaa emot pois laitumelta, ja vahva ajatus oli että kakarat seuraavat emojaan. Vaan eivätpä seuranneet. Ruskean Tyyne-lampaan kolmospojat tulivat hienosti, mutta mustan Jumi-uuhen kolmosista vain yksi tuli. Lacu ja Lemmy jäivät laitumelle. Saivat aikaan villiintymisen, jolloin kaikki uuhet ja karitsat häipyivät kuin pierut saharaan pitkin laitumia.
 Eipä siinä auttanut muu, kuin viedä osa porukasta lampolaan ja jättää muut siltä erää laitumelle.


Uusi yritys seuraavana päivänä. Kauhea helle, sääsket kiusasi, ukkosta ilmassa. Eipä ihme, että kesken kaiken ärhäkkä migreeni teki tuloaan. Saimme kumminkin alkusählingin jälkeen emot ja karitsat kunnialla pois laitumelta. Karitsat menivät vanhaan tuttuun lampolaan, ja emo-raukat joutuivat navettaan olkikuurille.
Uuhet saavat muutaman päivän pelkkää olkea ja vettä, jotta menisivät umpeen mahdollisimman pian. Vaarana on aina utaretulehtus, jos emo jää heruttamaan maitoa. Maitoa ei tehdä ihan tyhjästä kumminkaan, eli jos ei tule kunnon sapuskaa, loppuu maidontulokin.
Käytämme emot vielä tänään karitsoiden luona, saavat kakarat imuttaa viimeiset tipat tisseistä, jonka jälkeen pitäisi maitohanojen aika hyvin ehtyä.

Veljekset Laikku ja Läsi, taustalla ruskea suomenlammas Lassi.

Pässipojista neljä lähtee tänään uuteen kotiin, suomenlammasveljekset Lacu ja Lemmy, sekä yläkuvassa olevat kainuunharmasveljekset Laikku ja Läsi. Pojat toimivat uudessa kodissaan kesän maisemanhoitajina  sekä seuralaisina, syksyllä niitä odottaa niin monen muun pässipojan kohtalo.

Veljekset mäyränvärinen Lenni-poika, mustavalkoinen Lemmy ja musta Lacu. Edessä ruskea Leevi.

Sitten ensi viikolla uuteen kotiin lähtee Lacun ja Lemmyn veli ruskea mäyräpoika Lenni. Lennistä ja meidän pojasta on tullut Ystävät.  Lenni on tosi mukava ja seurallinen pieni pässimies, mukava että se saa siitospässin viran uudessa kodissaan.

Janis-uuhi katselee kaihoisasti ikkunasta ulos.

Emo-rukat ovat vähän harmissaan navetaassa. Ja onko se ihme! Kesä kukkeimmillaan, ja rouvat joutuvat sisätiloissa natustamaan tyhmää olkea. Toivottavasti ne pääsevät pian takaisin laitumille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti