torstai 20. helmikuuta 2014

Jumin suurperhe

Ja lisää tulee. Kurkiniemen ensimmäiset neloset syntyi eilen. Suomenlammas Jumi synnytti aamulla reippaat pässineloset, kaksi mustaa ja kaksi ruskeaa. Toistaiseksi kaikki on hyvin, lapsoset reippaita ja Jumi jaksaa imettää kärsivällisesti kaikkia. Toivottavasti tämä jatkuu, ja lisämaitoa ei tarvittaisi. Emollahan on ainoastaan kaksi tissiä, joista neljän jätkän pitää ravintonsa saada.
Karitsoita kun ahkerasti punnitsee, pääsee ajoissa puuttumaan tilanteeseen, jos joku ei kasva kunnolla. Sitten otetaan tuttipullot kehiin, lypsetään Irmeliltä vähän vuohenmaitoa ja aletaan varatissiksi.

Jumin synnytys meni hyvin. Eilen aamulla puoli seiskalta huomasin, että avautuminen on alkanut. Jumilla oli vähän polttoja, mutta ruoka kumminkin maistui. Kävin kurkkimassa vointia vähä väliä aamulla, ja yhdeltätoista sitten alkoi tapahtumaan. Jumi ponnisti, mutta karitsa ei meinannut tulla ulos. Karitsa oli sikiöpussissa, joten en saanut ihan selvää, että mikä osa sieltä on tulossa. Olin katsovinani, että pää tulisi ensin. Yleensähän karitsa tulee etusorkat edellä ja pää nätisti siinä sorkkien päällä.
Katsoin hetken ponnistamista, ja lähdin varuilta pesemään kädet ja leikkaamaan kynnet. Käsipesulta kun tulin, makasi pahnoilla vastasyntynyt pikkuinen musta karitsa. Vähän aavistelinkin, että niin saattaa käydä. Jotkut emot vaan eivät halua, että siinä ihminen kyttää.
Yhden putsattuaan Jumi alkoi valmistautumaan uuteen karitsointiin. Kun toinenkin musta karitsa oli saatettu pahnoille, puski kolmas jo tuloaan. Avitin Jumia sen verran, että kaapasin karitsoilta ilmatiet puhtaiksi limasta, sitten jätin ne hetkeksi omaan rauhaan. Näin toki, että sieltä on vielä lisää tulossa, mutta lapsi vaati just siinä kohtaa huomiota.
Neljäskin tuli hienosti maailmaan, ja Jumilla olikin sitten kädet täynnä töitä... Vähän hysteerisen oloisesti se mäkätti lapsilleen, yritti putsata jokaista ja ohjata ensiksi tullutta tissille. Kaikki meni kumminkin hyvin, ja tänä aamuna lampolassa oli suloinen pikkuperhe samassa läjässä nukkumassa.

Marjatta ja tytöt voivat myös hyvin. Karitsat ovat uteliaita ja eläväisiä, ja Marjatta tosiaankin hyvä emo. Huomena pikkutytöt saavat korvakorut ja otetaan 3:n vuorokauden painot. Sitten uunituore pikkuperhe pääsee toisten sekaan kirmailemaan.
Jumi saa olla poikiensa kanssa omassa yksiössään ainakin vielä muutaman päivän, tarvittaessa enemmänkin. Kunhan nyt varmistetaan, että kaikki tosiaan saavat sitä maitoa ja kasvu lähtee hyvin käyntiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti