keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Taljoja


Vielä olisi pari kappaletta ruskeita pitkävillaisia karitsantaljoja myymättä. Hinta näillä on 80e/kpl. Keväällä on tulossa lisää taljoja, mustia ja erisävyisiä harmaita.

Nämä on tosi monikäyttöisiä, kestäviä ja ennen kaikkea ekologisia. Ei ole käsitelty millään myrkyillä (kuten melkeinpä kaikki halpistaljat), näiden kantaja on saanut eläessään lajinmukaisen, hyvän elämän ja näitä ostamalla tukee suomalaista pientuottajaa. Ja suomalaista työtä, mukaanlukien teurastamot ja muokkaamot.


Meillä taljoja on käytetty pulkassa, potkurissa, nuotiolla istuessa ja auton penkillä pyllyjä lämmittämässä, koiran makuupaikalla... Kuistin penkillä ovat nättejä sisustuselementtejä, ja ennen kaikkea lämpimiä pyllynalusia. Kovilla pakkasilla kun kylmä hiipii nurkista sisään, on aivan ihana laittaa lampaantalja sänkyyn, siihen lakanan päälle. Se on lämmin ja pehmeä! Ja jos oikein on horkassa, niin toinen talja siihen päälle ja itse pujahtaa taljojen väliin. Voin taata, että lämpiää hetkessä.
Illalla telkkaria kattoessa tai muuten vaan sohvalla loikoillessa niin aikuiset kuin lapsetkin käpertyvät lampaantaljojen alle.


Talja on myös terveellinen alusta lapselle. Iltalehti tiesi kertoa 9.9.-14, että tuore tutkimus toteaa, että jos lapsi saa viettää elämänsä ensimmäisten kolmen kuukauden aikana aikaansa taljan päällä, voi se ehkäistä allergiaa ja astmaa.

"Tuoreen tutkimuksen mukaan vauvan nukuttaminen eläimen taljalla ensimmäisten kolmen kuukauden aikana voi vähentää riskiä sairastua astmaan ja allergioihin myöhemmin.
Jo aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että vauvan altistuminen erilaisille mikrobeille voi suojata allergioita ja astmaa vastaan. Näitä löydöksiä ei kuitenkaan ole pystytty todistamaan aukottomasti urbaanissa ympäristössä. Tämä uusi tutkimus käsittelee kaupunkiolosuhteissa eläviä lapsia, jotka olivat nukkuneet eläimen taljalla vastasyntyneenä.
Tutkimusmateriaali käsitti 2441:n terveenä syntyneen saksalaislapsen tiedot. Heidän terveyttään seurattiin 10 vuoden ikään saakka. 55 % lapsista nukkui eläimen taljalla ensimmäisten kolmen ikäkuukauden aikana. Riski sairastua astmaan kuuteen ikävuoteen mennessä oli 79 % pienempi niillä lapsilla, jotka olivat nukkuneet taljalla vastasyntyneenä verrattuna niihin, jotka eivät olleet.
- Aiemmat tutkimukset ovat antaneet aihetta epäillä, että maalaisympäristössä vallitsevat mikrobit voiva suojata astmalta. Eläimen talja voi sisältää samantyyppisen mikrobimaailman ja toimia samalla tavalla. Asiaa pitää ehdottomasti tutkia lisää, toteaa tohtori Christina Tischer Helmholz Zentrum Munchenin tutkimuslaitokselta Science Daily -sivustolla.
Lähde: Science Daily"

Tähän kyllä haluaisin lisätä, ettei mikä tahansa talja ole terveellinen. Ulkomaisia taljoja hyvin usein käsitellään sellaisilla myrkyillä, että ihan heti en lastani sellaisen päälle laittaisi köllimään.


Mikäli talja kiinnostaa, laita s-postia osoitteeseen jatta@kolumbus.fi tai soita 040-7022570, niin jutellaan lisää. (puhelinhan mulla kulkee välillä vähän huonosti mukana, mutta jätä vaikka viesti jos en vastaa, niin tiedän soitella takaisin. Pelkkiin tuntemattomiin numeroihin en soittele takaisin, sen verran nuo lehtimyyjät on taas vainonneet.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti