keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Joikun ristiside

Kolmijalkainen Joiku

Huomattiin parisen viikkoa sitten, että porokoira Joiku ontui toista takajalkaansa. Tai ei edes ontunut, vaan roikotti sitä ilmassa. Kulki kolmella jalalla. Olin jo edellisellä viikolla katsonut, että se vetää peppuaan maata vasten. Meillähän on ollut kerran niin, että Joikun anaalirauhaset on olleet niin täynnä, että se on kulkenut kolmella jalalla.  Eläinlääkäri oli ensin ihmeissään, kun ei jalasta löytynyt mitään vikaa, kunnes tajusi kysyä, että onko vetänyt peppua maahan... Hän tyhjensi anaalirauhaset, ja koira palautui nelijalkaiseksi. Elälinlääkäriin mennessä olin silloin aivan varma, että koiralta on paukahtanut ristiside jalasta.

Nyt kun Joiku taas ontui, ajattelin luonnollisesti anaalivaivan uusineen.
Vaan toisin kävi.

Kolmijalkaisen Joikun istumistyyli, ennen leikkausta

Eläinlääkäri tutki onneksi jalan, ja totesi että nyt on polvessa jotain häikkää. Ei muuta kuin ortopedille (Hakametsään Pirjo Haapasalolle) ja jalan kuvaukseen. Ja ristisidehän se. Kokonaan poikki.
Voi kökkö.

Jalkaan tehtiin leikkaus TTA-menetelmällä. Siinä jalan rakennetta muutetaan niin, ettei ristisidettä tarvita. Luita sahataan ja asetetaan titaanin avulla uuteen asentoon. Leikkauksesta alkaa n. 8 viikkoa kestävä toipuminen. Ulkona vain remmissä, ja lyhyitä lenkkejä. Sisällä valvotusti, sohvalle hyppiminen ja sängynalle (Joikun lempipaikka!) könyäminen kielletty. Leikit ja riehumiset nollissa.
Kaheksan viikkoa hihnassa.
Kesäkuun loppuun asti.
Voi kökkö.


Testausta... Joikulle tehtiin ulos terassille oma häkki. Kuva ennen leikkausta. Häkkiin tehtiin myös varjopaikkoja, ettei aurinko pääse rätköttämään noin pahasti, mitä kuvassa.


Leikkaus oli 5.5.2017 aamulla. Leikkaus meni hyvin, ja eläinlääkäri oli tosi mukava.Selitti rauhallisesti mitä tapahtuu, ja ilman mitään kiireen tuntua jaksoi vastailla kysymyksiin.
Saatiin Joiku kotiin heti, kun se oli jaloillaan. Tötterö päässä, paketti jalassa.
Varmuuden vuoksi kömmin sen kanssa auton takapaksiin, ettei se saa mitään kohtausta kesken matkan, ja telo uunituoretta polveaan.

Väsynyt poika omalla petillään. Kuva taitaa olla jo leikkausta seuraavalta päivältä.

Joiku oli tosi pahoinvoiva.  Se oksenteli, eikä ruoka maistunut. Kannoin sitä pihalle pissalle ja takaisin sisälle. Yhdet kakat teki hätäisesti. Se poika kun on tottunut kakkailemaan kauas pusikkoon. Ja niin, ettei emäntä roiku siinä hihnan päässä...
Illalla ja yöllä se itkeskeli jonkin verran. Itku voi johtua myös opiaattipitoisesta kipulaasaristakin. Muuten se oli urhea poika. Häntä heilui ja silmät oli kirkkaat, joskin väsyneet.
Ei ihan tällaista kesän aloitusta ajateltu, mutta minkäs teet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti