maanantai 8. huhtikuuta 2013

Lisää karitsoita

Siirin kaksoset, Lenita ja Lennartti nauttivat auringosta.
Nyt on karitsoinut kuusi uuhta. Hyvin on mennyt, kaikki ovat saaneet jälkikasvunsa maailmaan itse, terveitä ja terhakoita karitsoja lähes kaikki. Vielä on pari harmasta karitsoimatta, sekä Irmeli-kuttu.

Janis ja kaksospoikansa.

Janiksen läsipääpässi, "Läsi".
Janiksen kirjava pässi, "Laikku".

Marjatta teki kaksoset, uuhikaksoset! Kauan odotetut uuhet siis. Seurasin Marjattaa aamulla, kun se jätti ruokansa syömättä. Oli kipeän oloinen, tuijotteli ja vähän kuoputti. Sillä kesti iltapäivään asti, ennen kuin karitsat syntyivät. Synnytys oli onneksi nopea ja Marjatta hoiti itse kaiken.

Marjatan tytöt.
Marjatta ja tytöt.

Ruokatauko.
Justiina tervehtii karitsoimiskarsinassa olevaa Marjattaa.

Jonikin teki kaksoset, pässikaksoset, kuinkas muuten... Katselin sitä aamulla, että ei vielä ole vatsa kunnolla laskeutunut. En siis laittanut sitä omaan karitsoimiskarsinaan, ajattelin että laitan sitten yöksi jos tilanne ei muutu. Kävin tarkistuksella iltapäivästä, ja kas kas! Sinne oli Joni karitsoinut kaksi karitsaa!
Onneksi oli karitsoinut just siihen, mihin olisin karitsoimiskarsinankin laittanut. Nyt ei tarvinut kuin vetää karsinaseinä paikoilleen, ja uunituore perhe sai olla rauhassa.

Jonin toinen karitsa on aivan kauhean pieni, just ja just 2 kg. Sen takajalat oli aika heikon näköiset, meno kovin horjuvaista. Annoin sille varmuuden vuoksi emän ternimaitoa pariin otteeseen. Varauduin siihen, ettei se ehkä selviä aamuun.
Vaan vielä mitä. Siellähän se oli tissillä aamulla! Velipoikansa painaa nyt kahden päivän iässä 4 kg, tämä pieni painaa 2,2kg. Hitaasti mutta varmasti painoa tulee ja pieni vahvistuu.

Jonin uunituoreet pässikaksoset, pikkuinen Lumo ja Loimu.

Joni ja vastasyntynyt Lumo.
Nyt on valtava Sonja omassa karsinassaan. Se on taas kauhean vaivalloisen oloinen (kuten viimevuonnakin), katsoin parhaaksi laittaa sen omiin oloihinsa. Saa olla rauhassa, ei hypi kakarat päällä. Saapa nähdä, milloin Sonja synnyttää.

Ihana mustasilmä-Lemmy, suomenlammaspässi.

Lemmyllä korsi suussa.
Komea Lenni-pässi.

Pikkujätkät paistattelee päivää.
Ruskea mäyräpässi Lenni ja musta veljensä Lacu.
Lenni ja Lacu.
Irmeli-kuttu on paistattelee päivää.

Kukkopojat rouvineenkin uskaltautuivat nauttimaan kevätauringosta.

Ihania kelejä ollut viikko tolkulla. Eläimet nauttivat, kun saavat olla ulkona kevätauringon lämmössä. Saimme naapurista peräkärryllisen männynoksia, suurta herkkua märehtijöille. Ja saahan niistä tärkeitä luonnonmukaisia vitamiinejä ja kivennäisiä. Mikäs siinä on natustella havuja kun linnut laulaa, räystäistä tippuu vesi ja aurinko lämmittää.

2 kommenttia:

  1. Voi hyvänen aika, kun niitä on syntynyt paljon. Miten ihmeessä pysytte laskuissa ja muistatte kaikkien nimet. Hyvin on näämmä äiteet hoitaneet hommansa, joten onneksi olkoon - etenkin niistä toivotuista uuhista :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) 14 kpl on nyt syntynyt. Jotenkin tosi vaikea keksi L-kirjaimella alkavia nimiä. Tai johan niitä nimiä keksis, mutta kun pitäis vielä jotenkin olla sen elikon näköinen nimi. Sielä on kolme ruskeaa pässiä, joille kertakaikkiaan en keksi osuvia nimiä. Viime vuonna ruskeat oli Kaneli ja Kumina, jotain samankaltaista hakisin nytkin.
    (ai niin, ne sinun lapset lähtee parin viikon sisällä kohti uutta määränpäätä... ovat vielä suolattuina meidän tallissa :D )

    VastaaPoista