torstai 30. heinäkuuta 2015

Laitumella


Lammaskuulumiset on lammasblogissa olleet vähän hiljaisia. Siellä ne laiduntavat luonnonlaitumilla, muutaman sadan metrin päässä pihasta.  Lampailla on kolme lohkoa, joita vaihdellaan sitä mukaa, kun köytössä oleva alkaa loppumaan. Nyt on porukkaa ollut laitumilla enemmän kuin normaalisti, näyttää että laitumet alkaa kärsimään. Niinpä otin ja aitasin lampaille ison metsäalueen. Oli nopea aidata, aidan toinen reuna on tyttöjen laidunaitaa ja toinen pässien (pässit pääsi meidän takapihan metsää harventamaan, joten eivät ole nyt siinä aidan takana). Molempiin päihin raivasin linjat ja laitoin kolme sähköpiuhaa. Kiva, kun on monipuolista sapuskaa tarjolla, ruohoa ja lehdeksiä ym.


Suomenlampaat Miia ja Mesi on olleet pojan kavereita pikku karitsoista lähtien. Ystävyys säilyy, tytöt tulevat aina pojan rapsutettaviksi laitumella. Ja poikahan rapsuttaa...


Myös paimenpojista pienempikin pääsee usein laitumelle. Joiku tulee mukana aina. Se on ihana, kun voi vapaana pitää. Se juosta rallattaa mönkkärin perässä tai edessä, saalistelee pellolta myyriä ja haistelee jänisten jälkiä. Pikku-Runne kulkee mönkkärin kyydissä. Hienosti poika istuu ja katselee maisemia. Laitumella pääsee sitten vapaaksi Joikun perässä juoksemaan ja lampaita ihmettelemään.


Alla Kumma-äiti ja Miia lapsensa kanssa. Taas olisi eläinten harventaminen edessä, ja en kyllä kauheampaa hommaa keksi. Muutama pitäisi pois laittaa, yhtäkään en haluaisi. Tämmösessä pikkukatraassa sitä tuntee lampaansa niin hyvin, ettei raskisi luopua yhdestäkään.



Laitumella voi myös kiipeillä puihin tai painia niin kovaa, että kellahtaa kumoon...


2 kommenttia: