perjantai 29. maaliskuuta 2013

Karitsakuulumisia

Muutama kuvanen jo syntyneistä karitsoista. Kolme emoa on tähän mennessä poikinut, suomenlampaat Tyyne ja Jumi, sekä kainuunharmas Siiri.

Tyynen ruskeat kolmospojat ulkoilevat jo.Tyyne on kyllä hyvä emo. Sen ensimmäinen synnytys oli vähän vaikea. Tyyne ei jostainsyystä jaksanut ponnistaa. Karitsa oli ensimmäinen, jonka jouduin auttamaan ulos. Tästä syystä karitsa sai nimen "Jumi". Toinen karitsa tuli takajalat edellä.
Silloin mietin, että kannattaako Tyyneä enää astuttaa, vai olisiko se parempi myydä pois. Onneksi annoin sille toisen mahdollisuuden. Tyynen kaksi muuta poikimista on menneet tosi hyvin, nopeasti ja ilman apua. Ja Tyyne hoitaa kolmosiaan hienosti, lisämaitoa ei ole tarvinut ja pojat kasvaa kohisten.


Leikin jälkeen tulee väsy.

Siirille syntyi kaksi isoa karitsaa. Siiri vähän säikäytti vuorokausi synnytyksen jälkeen. Sille ei oikein ruoka maistunut, ei heinä eikä väkirehut. Se oli vaisu, ja tuijotteli vain nurkkiin. Seurasin sitä tiiviisti yhden päivän. Sillä oli ilmeisesti kovia jälkipolttoja, isojen kaksosten maailmaansaattaminen otti kai voimille. Iltapäivällä se alkoi virkistymään, ruokakin maittoi jo vähän ja nurkkiin tuijottaminen loppui. Illalla se jo söikin kunnon annoksen ja sen jälkeen on ollut normaali.

Siirin vajaan kahden tunnin ikäiset kaksoset.

Siirin pässipoika.

Siirin toinen karitsa, joka taitaa olla kaksineuvoinen.

Suomenlammas Jumin karitsoita odottelin kahteen yöllä. Kävin yhdentoista aikoihin tarkistuksella, ja huomasin synnytyksen alkaneen. Seurasin sitten, että kaikki sujuu hyvin, ja sujuihan se. Jumikin pyöräytti kolmoset. Potran mustavalkoisen pässipojan, hennomman ruskean mäyräpässin ja mustan uuhen.

Jumin karitsat päiväunilla.

Ruskea mäyräpässi.

Mäyräpässi ja mustasilmäpässi.

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana tuo vaalea mäyrä <3 Kauniita toki muutkin ;)

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä tosi persoonallisen näköinen. :D

    VastaaPoista