perjantai 4. tammikuuta 2013

Vuoden vaihtumista


Uusi vuosikin on nyt sitten otettu vastaan -vesisateessa. Jo on keleillä lykätty kyllä tätä talvea. Ensin on huimia pakkasia, sitten yhtäkkiä lauhtuukin niin, että lumet sulaa ja räystäiltä tippuu vettä niskaan.
Eläimiä tämä ei näytä häiritsevän. Sitä keekoillaan ulkona entiseen malliin, satoi tai paistoi.

Mammoilla on alkaneet vatsat jo aavistuksen pyöristymään. Ruskea suomenlammas Tyyne alkaa mukavasti levenemään, kuten myös Valpuri-vuohi. Valpurin laskettu aika on maaliskuun ensimmäinen päivä, Tyynellä siitä parin viikon päästä. Siitä se sitten lähtee taas.

Sateinen kesä ilmeisesti aiheutti sen, että heinä on kivennäisiltään köyhempää. Meillä oli viime vuonna melassilla höystettyä kivennäistä, jota lampaat hotkivat aivan innoissaan. Ostin tälle sisäkaudelle melassitonta kivennäistä, ja siltikin sitä kuluu aivan huimia määriä. Koko ajan saa olla lisäämässä.  Kuulin, että näin on vähän siellä sun täällä, kivennäistä kuluu. Myös vitamiinipuutosta on esiintynyt. Onneksi aloin heti sisäkauden alettua antamaan lisävitamiineja, toivottavasti on riittävästi ja kaikki menee hyvin.

Luukaksen karva ja iho on parantuneet aivan huimasti viime vuoteen verrattuna. Meinasin ensin laittaa pukin myytäväksi johonkin, missä olisi lämmitetyt tilat. Viime talven paleleminen oli kertakaikkiaan kurjaa katsottavaa meidän kylmälampolassamme. Silloin päätin, että jos karva ei kasva eikä iho uusiinnu, saa Luukas muuttaa lämpimämpään kotiin.
Mutta iho on kuoriutunut, se ei ole enää ollenkaan kova ja parkkiintunut, vaan ihan oikea, terve iho. Karva ei vieläkään ole samanlainen  kuin mitä meidän kutuilla, mutta ero entiseen on huikea. Katsokaa vaikka itse.

Kuva otettu 8.1.2012 Iho parkkiintunut ja kova, karvaa ei nimeksikään.

Kuva otettu 30.12.2012 Ei mikään hulmutukka, mutta aluskarvaa pukkaa vaaleana höytyvänä.

Luukaksella on edelleen hevosten sinkki-seleeni-kupari- kivennäistä vapaasti saatavilla, sekä välillä lammaskivennäistä. Sillä on karsinassaan myös yksi kivennäiskivi, eli kolmea eri kivennäistä käytössä. Ajatus on, että ottakoot mitä tuntee tarvitsevansa. Tuota hevoskivennäistä uppoaa edelleen eniten. Se on myös ade-vitamiinikuurilla, sekä satunnaisesti saa b-vitamiiniä. Alkutalvesta laittelin rypsiöljyä porkkanoiden sekaan, sekä merilevää ja valkosipulia. Tuhdit on dropit, mutta toivottavasti jo ensi talvena on vaje kunnossa ja Luukaksella tuuhea ja lämmittävä karva.

Ja JOS SATTUU, että lukijoissa olisi joku jolla olisi tiedossa hyvät vetovaljaat pukille, niin heti sähköpostia minulle osoitteeseen jatta@kolumbus.fi!
Luukas ei ollut mikään hyvä hihnassa kävelijä meille tullessaan, eikä taatusti tullut luo kun huusi, mutta tätä ollaan harjoiteltu. Meillä on tosi hieno reki, pojan kummisedän tekemä, jota toivoisin Luukaksen vielä joku päivä vetävän. Valjaat puuttuu, sekä aisat. Joten sanaa saa levittää, että täällä on vetovaljaat hakusessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti